Как уебмастъри мамят потребителите си
Преди месец ви споделих своето мнение за един сайт, който толерира спама в интернет. Тогава се получи доста интересна дискусия и смятам, че постъпих правилно като си изказах мнението. Та причината да пиша тези редове е, че вчера попаднах на един друг сайт, който открито мами своите потребители. Това определено не ми се хареса и реших да споделя с вас какво е мнението ми относно този тип уеб приложения.
Въпросният сайт се казва bg-zabava.blogspot.com. Останах с много лошо впечатление при първото ми посещение. Изключително грозен дизайн и около 17 банера на началната страница. Освен това, нещото, което адски много ме издразни са подвеждащите реклами с цел изкачване на по-висока позиция в най-престижната класация на българските сайтове, а именно Bgtop.net. Измамата става по следния начин. Слагат логото на clip4e.com, а отгоре има текст “Кликни и гледай на Галена секс клипчето.” Сами може да се досетите, че линка води към класацията.
Според правилата на Bgtop.net обаче това е забранено. Точно поради тази причина аз им сигнализирах от формата за контакти и описах подробно как този сайт мами потребителите на класацията, а и самата класация. Ето го и самото писмо, което им пратих
“Здравейте,
вчера открих сайт, който освен че е записан в грешна категория, умишлено мами потребители си да гласуват с цел изкачване в Вашата класация. Смятам, че това не е честно спрямо другите потребители на сайта и настоявам той да бъде изключен. Ето и номерата на точките, които са нарушени според правилата на класацията - т.3, т.4, т.5. Линк към сайта: http://bg-zabava.blogspot.com/ Надявам се, че ще се отнесете сериозно към моето искане и че ще получа отговор от Вас“
Не знам дали въпросният сайт ще бъде премахнат от класацията, но силно се надявам това да стане. Защото този сайт мами мен, мами и потребителите (които въобще не са малко), мами и авторите на тази класация.
петък, 14 март в Интернет
Коментари: 9



14 март 2008г. в 15:07
Ебахти маняците много ме надъхват хахаха :D
15 март 2008г. в 16:55
Почти съм сигурен, че ще го махнат щом вече си им писал ;)
15 март 2008г. в 17:08
Ами не знам да ти кажа. Аз им писах 3-4 дена преди да напиша статията, но още не съм получил отговор. Ще видим. Ако получа отговор от класацията ще пиша тук в блога.
15 март 2008г. в 19:57
Има раздвижване! Сайта беше премахнат от категорията в която беше (Музика и MP3) и му бяха отнети всички гласове до момента. Явно от екипа на класацията са го изтрили, но автора на bg-zabava го е добавил отново.
16 март 2008г. в 3:40
Хм, интересен подход за събиране на гласове, но така не се привличат посетители за постоянно, а и не виждам смисъл да се мами в такива класации, дори не виждам голям смисъл от гласуването в тях като цяло.. Поне да беше нещо от типа на Adsense да изкарваха някакви пари, ами то едно няма нищо. :)
17 март 2008г. в 18:20
Смисълът на тези класации е докарване на трафик. Разбира се сайта ти трябва да праща доста потребители за да бъде на началната страница (откъдето се пращат най-много посетители), но с такива подвеждащи не е кой знае колко трудно. А иначе си прав за Adsense рекламите. Само че там хванат ли те - няма да можеш да се регистрираш пак. :)
31 март 2008г. в 9:53
Хах…преди 2-3 години и аз като се борех за уникални посещения и трафик, и аз правех някакви лъжливи банери с линк към БГтоп. седмица просъществуваха и ме ме предопреди админа на БГтоп да ги махна. Махнах ги и всичко беше Ок :) Не ме делнаха, нищо.
А трябваше като се замисля :) Сега и аз не го одобрявам това си поведение :)
И аз писах мейлче на админа и предполагам, и тази му регистрация ще делнат. :)
Поздрави,
lubo555.com
31 март 2008г. в 14:09
Да се надяваме, че администратора ще го махне (отново). Но ако го направи собственика на bg-zabava ще се регистрира пак и пак и пак… Единственото решение може би е да се забрани отчитането на гласове от този subdomain, което според мен е малко вероятно.
31 март 2008г. в 20:50
Предадено е на Отдел Поддръжка на bgtop.net да се занимае персонално с този ‘чийтър’. За съжаление наистина не е добре да се блокира целия *.blogspot.com, понеже има доста други регистрирани сайтове от този домейн. Бан по IP адрес, забраняващ регистрации, също не би довел до никакъв резултат. Обикновено преди да предприемем някакви по-строги мерки, се опитваме да осъществим разумна комуникация с човека, да му обясним за какво става въпрос. В повечето случай хората се оказват отзивчиви.